Quantcast
Channel: Grădină - Știri și articole despre grădină și grădina de legume
Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

Nu te duci în pădure de frica căpușelor? Nici parcul orașului, nici grădina nu te vor salva: mai presus de toate, nu le răsuciți și nu le frecați cu nimic!

$
0
0

Vă vor aștepta în iarbă sau în tufișuri la temperaturi de la 5 °C. De câțiva ani la rând, experții au observat căpușe active deja în februarie.

Da limita de apariție a acestora s-a deplasat din regiunile sudice până la o altitudine de 1.250 m, care este o deplasare cu 400 la 450 m mai mare în ultimii 40 de ani. Căpușele pot fi găsite aproape peste tot unde există verdeață cu prezența ierburilor și a arbuștilor.

Sezonul trecut, parazitologii de la Centrul Biologic al Academiei de Științe a Republicii Cehe, în cooperare cu experți de la Institutul de Sănătate de Stat din Praga și VŠB – Universitatea Tehnică din Ostrava, au demarat proiectul „Căpușe în oraș”, în timpul căruia au a investigat cât de periculoase sunt căpușele din parcuri pentru oameni. Descoperirile lor sunt șocante – bacteriile care provoacă boala Lyme au fost găsite la fiecare a patra căpușă. „În total, în primele 8 luni ale proiectului, am strâns peste 3.000 de căpușe din parcuri urbane și suburbane și din parcurile forestiere. Le-am testat pentru prezența a cinci tipuri de bacterii care pot provoca boli umane. Aproape jumătate dintre căpușe, exact 44 la sută, au fost infectate cu cel puțin una dintre bacterii.” a declarat liderul de proiect Václav Hönig de la Institutul de Parazitologie al Centrului Biologic al Academiei de Științe a Republicii Cehe. Bacteria care provoacă borelioza Lyme a fost găsită cel mai des de oamenii de știință, și anume în 26 la sută dintre căpușe.

Am observat cele mai multe căpușe în părțile mai puțin bine întreținute ale parcurilor. Constatările au fost minime pe gazonul tuns în mod regulat.

Václav Hönig (Institutul de Parazitologie al Centrului Biologic al Academiei de Științe a Republicii Cehe

Encefalita transmisă de căpușe este o boală gravă... Foto: SHUTTERSTOCK

bif, bif Encefalita transmisă de căpușe este o boală gravă a creierului și a măduvei spinării. Există mai multe modalități de a te proteja de ea, dar cea mai eficientă este vaccinarea.

S-ar putea presupune că apariția căpușelor în parcurile orașului ar fi mai mică decât în ​​păduri, dar nu este cazul. „În medie, am găsit 15 căpușe active la suta de metri pătrați în toate orașele regionale din Republica Cehă, ceea ce este semnificativ mai mult decât găsim în păduri.” a subliniat șeful LNR pentru dezinsecție și deratizare a SZÚ, Martin Kulma.

Cum să te protejezi?

Căpușa urcă mereu în sus de la pământ, așa că te mușcă mai ales de capetele frunzelor, de tulpini de iarbă sau de ramurile copacilor de jos. Nu trebuie să renunți la plimbări în natură, relaxare sau muncă într-un mister. Suficient, când urmați prevenirea recomandată de experți:

  • Evitați să vă aflați în aer liber în zone cu o incidență mare a căpușelor. În timp ce în trecut, bazinul râului Váh și regiunea Trenčín aparțineau zonelor cele mai riscante, în ultimii ani, cel mai mare număr de cazuri de encefalită transmisă de căpușe a fost înregistrat în regiunile Žilina și Banskobystrica.
  • Este recomandabil să folosiți substanțe repelente eficiente.
  • Purtând haine deschise la culoare și pantaloni lungi.
  • După fiecare ședere, chiar dacă doar în grădină, ar trebui să fie firesc să examinezi întregul corp.

1. Folosește penseta pentru a apăsa ce...
2. Scoateți cleștele cu o tragere verticală lină...

Vaccinarea are sens

Deși vaccinarea împotriva bolii Lyme nu este încă disponibilă astăzi, directorul Institutului de Sănătate de Stat din Republica Cehă, Barbora Macková, ne amintește de importanța îndepărtării rapide a căpușei atașate, ceea ce va reduce semnificativ riscul de infecție. Din păcate, într-o altă infecții grave transmise de căpușe – encefalită transmisă de căpușe chiar și găsirea și îndepărtarea în timp util a căpușei poate să nu prevină infecția, deoarece virusul encefalitei transmise de căpușe, spre deosebire de boala Lyme, se transmite deja la câteva minute după ce a fost mușcat. În acest caz, singura prevenire eficientă este vaccinarea.

Oficiul de Sănătate Publică din Republica Slovacă recomandă insistent luarea în considerare a posibilității vaccinării împotriva encefalitei transmise de căpușe, în special în localitățile cu o incidență crescută a cazurilor raportate.

The post Nu te duci în pădure de frica căpușelor? Nici parcul orașului, nici grădina nu te vor salva: mai presus de toate, nu le răsuciți și nu le frecați cu nimic! appeared first on Știri și articole despre grădină și grădina de legume.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

Latest Images